Ads 468x60px

Онлайн запитване за цена от ТУК. Каква е цената на нивите Ви? Отговор ще получите до минути след попълването на формата.

Website Translator

Доброволна делба на ниви.

Делбата представлява нотариален договор изразяващ свободната воля на всички страни която е подготвена и извършена в изискуемите от закона срокове и форми.Тази форма придобива все по-голямо значение в последните години.Как се извършва?Колко струва?За колко време става? и други полезни въпроси.




Кой са страните по доброволната делба ?

Страни по доброволната делба са всички наследници.Без участите на един от наследниците доброволна делба НЕ може да се извърши.Ако единият от наследниците не е в страната или не може да присъства може да се извърши само с нотариално заверено пълномощно и придружено с нужните декларации.

Какви са необходимите документи?

Необходимите документи за доброволната делба са същите както за продажба за СПРАВКА ТУК. Освен това трябва да се подготви и проект за договор за доброволна делба и делбата да се регистрира в поземлената комисия.

За колко време става доброволната делба на нивите?

Времето е около 10 работни дни.
От момента на подаването на молбите за скици и данъчни оценки приблизително 3-4 дни.
Координация на всички наследници и нотариуса 1-2 дни.
Регистрация и допълнителни уточнявания 1-2 дни.
Приблизителното време е от 8- до 10 работни дни.

От кого се извършва доброволната делба на нивите?

Извършва се единствено и само от нотариус в изключение съдията по вписванията или кмета на населеното място.

Какво означава доброволна делба на ниви?

Както подсказва самото име всички наследници трябва доброволно да се съгласят в общи линии следното:
Аз наследника ( трите имена) съм съгласен нивите с номера (изброяват се ) да останат за мен а останалите ниви да се разпределят както следва между .............и се описват имената и номерата на нивите за останалите наследници.При условие , че някой не е съгласен единственият шанс е така наречената съдебна делба.Това е решение на съдът който ще се произнесе относно дяловете.

Тук трябва да се съблюдава следното: Според нашето законодателство НЕ МОЖЕ ДА ИМА

  • Нива по-малка от 3(ТРИ)декара.
  • Ливада по-малка от 2(ДВА) декара.
  • Лозе по-малко от 1(ЕДИН) декар.



Може ли да се извърши доброволна делба и едновременно една част от нивите да се продаде?

ДА възможно е ако се следва следната логика.Първо се разделят и стават собственост по отделно на различните собственици и тогава който иска може да продава.
На практика става следното:Всички наследници удостоверяват с подписа си съгласието за делбата и тези който искат да продават го извършват веднага след заверката на нотариуса.

Може ли да стане доброволната делба ако нямам пари за нея?

ДА МОЖЕ, НО ПРИ УСЛОВИЕ,ЧЕ ЧАСТ ИЛИ ВСИЧКИТЕ НИВИ СЕ ПРОДАВАТ

Какво означава това ?
Делението не е безплатно а сумата необходима за документ и такси се приспада от дължима за продажбата сума.
                                                        Какви са разходите по доброволната делба ?
  • Издаване на скица -5-10 лева.на нива тоест ако имате 7 парцела сумата е 70 лева.
  • Издаване на данъчна оценка 5 или 10 лева на брой парцели-ниви. Цента се определя от това колко бързо искате да стане. ТОВА СА МЕСТНИ ТАКСИ  и в различните райони на страната са различни но тези цифри са много близо до действителността.
  • Издаване на удостоверение за наследници ( броя зависи от конкретния случай ) ,но на повечето места таксите са между 5 и 8 лева на брой
  • Такса на нотариуса за заверка е на базата на материален интерес и зависи от сумата, но приблизително  е около 120 лева. 
  • Написването на проект за договор за доброволна делба е от 50 лева до безкрайност. Зависи кой ще го пише. Адвокатският хонорар е процент от сумата.Разбира се има възможност и сами да си го подготвите или в случая ние ще ви го подготвим -БЕЗПЛАТНО при условие че ги продавате на нас.
  • Такса за регистрация в поземлената комисия 10 лева.
  • Бензин/нафта/газ  в зависимост къде живеете всички документи се издават от местната община   където се намират нивите.При малко повече късмет ще пътувате до там един път а не два пъти.
Какво имам предвид ?
Първо се подава молба за скица и данъчна оценка или  друг необходим документ  и след това се получава - обикновено на другия ден или след няколко дни.

Могат ли да се избегнат разходите в началото ?

ДА МОГАТ при условие , че ще продавате нивите на нас ние ще направим тези разходи който в последствие ще приспаднем от договорената с Вас сума за нивите.
При условие, че вие ще си заплатите разходите е редно да се разпределят по равно между всички наследници.

Основното което трябва да се внимава при доброволната делба
Какви ниви остават за вас? 
От съществено значение за ценообразуването е дали за Вас остава нива или изоставена нива пасище или мера.
Какви категории ?
По същата причина ако за Вас останат 6 и 7 категория логично цената ще е по-ниска.
Каква големина са парцелите?
20 декара един парцел има по-висока цена от 20 декара на 5 места (примерно)
Обработват ли се нивите ?
Нива която се работи има пои-голяма стойност от изоставена нива.
Договорите за аренда с кого са и за колко време?
Ниви с дългогодишен договор за рента (10 години ) са с по-ниска цена от ниви с договор за една (1) година.
Нива с арендатор който не плаща редовно и малко са с по-малка цена от тези със коректен арендатор. 
Поради  ограничения за големината на оставащите парцели е почти не възможно да се разделят нивите съвършено точно до последния квадрат.
 Затова имайки предвид горното си направете сметката кое е по-добре за Вас.

Как да избегнем конфликта с "черните овце " в родата ? 

По-добре отстъпете спорните  200 кв.м(примерно) от колкото да стигате до отказ и до съдебна делба.
Причината е финансова -съдебната делба е с продължителност най-малко 6 (шест) месеца и и струва над 1000 лева без адвокатските разходи.Доброволната делба на ниви е приблизително равна на цената на 1 декар а съдебната на доста повече.
Проучете договорите, местонахождението на нивите и другите особености преди да стигнете до конфликт с другите наследници.Това може да стане в много голям процент от случаите ако просто се свържете с нас.

Поради факта, че си имате работа с роднини и рано или късно ще се стигне до конфликт по-добре доброволната делба да се извърши от хора с опит и знания. 
Не казваме ,че сме всезнаещи и всичко можещи просто имаме опита:) 

8 коментара:

  1. Здравейте! Имам въпрос на, който до момента отговора на нотариуса не ми е ясен.
    Имам придобита нива по наследство в размер на 3.900 (три декара и 900 ара) но с още двама наследници. Искаме да си я поделим, но не е било възможно, тъй като размера и е бил малък. Възможно ли е да се направи делба между тримата наследници?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,а овощна градина 6.442дк можели да се раздели на трима

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей те.подготвяме доброволна делба между вучо ми и братми по принцип всичко е готово.обаче брат ми е с телк- с лека умствева недостатачнос .той е на ясно че ще делим всичко както си е реда и втеки ще получи полагаемото му.обаче единпът ще се разписва един път няма.какво да правя ако откаже да се разпише.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много честа практика е там където са много собственици ,колперациите да вербуват един от собствениците като му предлагат по-висока цена,ако убеди останалите собственици да продадат на цена по-ниска от продажната.Всъшност това е черната овца в рода,защото влиза в схема за скрита продажба с колперациите.Така колперациите придобиват нивите на много по-ниска цена ,а заплащат под масата само на един съсобственик реалната цена.

      Изтриване
  4. Zdraveyte! 6te prodavame nivi koito ni ostanaha po nasledstvo. V pılnomo6noto kakvi udostovereniya i deklaratsiyi tryabva da vklu4im? posolstvoto 6te go zaveri.blagodarya za otgovora.

    ОтговорИзтриване
  5. zdraveite ot mnogo godini sam v 4yjbina no imam nasledstveni nivi v balgariq 4ast ot drygite naslednici iskat da prodavat nivite i mi kazvat 4e mogat dagi prodat bez men .no az nqmam vazmojnost da si otida v balgariq .kakvo da pravq

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте имаме следните казуси нива от 3.700 дка попадаща в жм1. Нива от 2708 дка попадаща също в жм1 могат ли да се делят

    ОтговорИзтриване