Ads 468x60px

Онлайн запитване за цена от ТУК. Каква е цената на нивите Ви? Отговор ще получите до минути след попълването на формата.

Website Translator

Цена на нивите.

Къде е в парцела ?
Формирането цента на нивите-земеделските земи се обуславя от много фактори.Тези фактори са от най различно естество и от най различен характер извън общоприетите правила на пазарната икономика. (търсене и предлагане)Тук ще се опитам да разгледам най -проблемният от всички фактори влияещи върху формирането на цената на нивите.


 Фактора е местоположение на нивата в самото землище.


В голям процент от случаите наследниците съвестно са си подготвили документите и искат да продадат нивите си.Поради обстоятелството, че един наследник знае (видно от документите му ) в коя местност се намират нивите му иска да получи цена за тях .
Няма как наследникът(собственикът) да знае къде точно в землището се намират неговите имоти.При положение, че даже и не знаят къде се намира землището а да не говорим за  и самото   разположените на парцела в землището.Фактора е основен в ценообразуването.

Не е едно и също да си купиш апартамент в центъра на града или в най-отдалеченият квартал.
Този проблем (по-скоро е късмет) къде се намират земите в землището основно е приблизително три вида.
Уточнява приблизително защото може да де има безброй много вариации на темата като форма,големина, местоположение.и др.
Защо казвам "късмет:" ами просто там са му се паднали нивите на наследника.Не казвам , че  в началото на 90-те когато ги връщаха не е можело да се внимава. Все пак  много време мина от възстановяването на собствеността.

Първият вид- напълно не  обработваеми са. 
Както е видно по-горе от снимката нивите  са извън   обработваемите площи.Сега възниква логичният въпрос:
Колко може да се вярва на тези сателитни снимки ? 
1. Арендаторите си получават субсидиите на базата на тази информация.С други думи казано в министерството се осланят на нея.
2.Прието е да се смята че отклонението на точка е около 1 ( един )метър. 
3.Може да се потвърди от друг източник  - местната земеделска  комисия или арендатора.
В този случай продажбата е почти невъзможна.Почти защото има случай когато парцела е в близост до обработваеми площи. Казуса ( от снимката) не такъв.


Вторият случай - частично необработваеми ниви.


Както се вижда от снимката няма как собственика (наследника ) да ми обясни, че не е вярно и всичко си е наред с нивите. В показаната снимка почти 3 (три ) декара не се обработват.В дадената ситуация няма как клиентът да получи еднаква цена за декарите си .Далече съм от мисълта да я подаряват.Това си е земя(нива) и тя си има стойност, но не същата като останалата част.



Третия случай-нивата е в две землища.

Земите и мястото им

В дадения случай тези имоти са така разположени,че влизат в две землища.При условие, че и двете се обработват от един арендатор и ивицата е малка всичко е наред. Всеки парцел си е индивидуален и с различна дължина, широчина и форма.





Показаните казуси като казах не са изчерпателни,  но са най-често срещани.Ето за това е възможно да получите цена на различните парцели с различна стойност.

Какво може да се направи в случая ?

Нищо или почти нищо. както всички знаем "красивият" вариант беше да се направи замяна в по-големия процент от случаите с общината. В момента това е не възможно.
Другият вариант е замяна с друго физическо или юридическо лице.Мисията е почти невъзможно, но все пак има някакви шансове.
Съществува и хипотезата при която се извършва доброволна или съдебна делба (възможно е при втори и трети казус) продават се обработваемите ниви. Тези който остават на собствениците им се чакат по-добри времена.

Това беше единият от факторите който определя цената на земята.Това разбира се важи само за земеделски земи а не за парцели с УПИ.Там правилата са други.

4 коментара:

  1. Здравейте, от 95 година живея в София и чак сега разбрах, че имам наследствени земи в Плевенско село.На практика имам само удостоверение за наследници само което си извадих преди празниците.Нямам представа какво следва да направя.Желанието ми е по някакъв начин да издиря документите на тези земи и да ги продам защото не са ми необходими.На практика аз съм единствена наследника на баща ми който не е починал.Нямам възможност да пътувам до Плевен, а камо ли да се занимавам с разни кметове по селата.Питането ми е: Какво трябва да направя за да се осъществи продажбата и на каква цена ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Вашите проблеми имат решение.Това, че сте си извадили актуално удостоверение за наследници е чудесно.За да ви помогнем обаче трябва да изясним няколко въпроса.
      1.Плевенско село е много общо понятие- моля, конкретизирайте името на населеното място.
      2.Фактът че баща Ви е жив сам по себе си говори че Ви не сте наследник и това удостоверение по всяка вероятност е за това,че баща Ви е наследник(единствен).
      3.Издирването на останалите документи не е проблем при услови че знаем името на населеното място и името на кого са върнати(възстановени)земите.
      Относно занимаването с документи.Ние ще поемем цялата отговорност по изнамиране и изваждане на необходимите документи.
      За съжаление с предоставената ни информация не можем да дадем цена защото не знаем името на селото,декарите и тяхното разпределение.
      За да бъдем по конкретни моля свържете се с нас на посочените телефони във формата за контакти.
      Основното което молим да обърнете внимание е че докато баща Ви е жив Вие не сте наследник(собственик на тези ниви) тоест необходимо е неговото съгласие и присъствие пред нотариус.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. AKO NEMOGAT VSI4KI NASLEDNICI DA SE SABERAT <,KAK KA IZKARAME DOKUMENT ZA DOBROVOLNA DELBA AKO Q RPODAVAM NA SAMIA PREDSEDATEL NA KOOPERACIATA KAKVI DOKUMENTI SA NUJNI

    ОтговорИзтриване